"Altviool!"

Maija Reinikainen, violiste
Zaterdag 22 juni 2019, 20.15 uur Bergsingelkerk
Zondag 23 juni 2019, 20.15 uur Oude Kerk in Charlois

Foto: Bob Bruyn

 

De altviool is een vast instrument van het symfonieorkest en onmisbaar binnen strijkensembles. Desondanks wordt het oudste lid van de vioolfamilie zelden in het zonnetje gezet.

 

Haar rol is vaak die van een ondersteunende stem die de harmonische opbouw compleet maakt. Soms is zij een basstem of een tweede stem tegen die van de eerste viool of de cello aan. [De altviool is iets groter dan de viool maar heeft geen standaard voor maten, wat leidt tot een veel individuelere klank voor elk instrument: eerder alt of juist tenoor, meer of minder nasaal, melancholisch, donker, ‘zanderig’ of zangerig.] Daarnaast stelt de altviool hogere technische eisen aan haar bespeler.

 

De componisten die haar de mooiste solo partijen gegeven hebben, waren vaak zelf altvioolspelers (Bridge, Mozart, Dvořák). In de 20e eeuw is de invloed van bekende altvioolspeler, de Britse Lionel Tertis, van groot belang geweest. Hij heeft componisten (zoals Dale & Bridge) gemaand om nieuwe werken voor dit instrument te schrijven.

 

In zijn laatste concert van dit seizoen nodigt de Rotterdam Chamber Music Society u uit de altviool te ontdekken. Het programma zal u leiden van een van de beroemdste componisten aller tijden: W.A. Mozart, tot werk van recentere collega’s: Dvořák, Dale en Bridge. Een muzikale reis door de tijd, met een afwisselende bezetting van een duet tot sextet en in de hoofdrol de altviool. Komt u mee?

 

U kunt hier het programmaboekje downloaden.

 

Programma

 

Benjamin Dale - Introduction & Andante, op. 5 voor 6 altviool

Frank Bridge - Lament voor 2 altviolen

Wolfgang Amadeus Mozart - Strijkkwintet in c klein, KV 406

Antonin Dvorak - Strijkkwintet in Es, opus 97

 

Uitvoerende

 

Francis Saunders - altviool

José Moura Nunes - altviool

León van den Berg - altviool

Pau Marquès i Oleo - cello

Roman Spitzer - viool & altviool

Sarah Daramy-Williams - viool

Stefanno Sancassan - altviool

Veronika Lénártová - altviool