
Frank de Groot, violist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest is in mei aanstaande onze gast artistiek leider. Hij wil graag aandacht voor kunstenaars die getroffen werden door de vernietigende hand van het naziregime. In afwisselende formaties, van zang of viool solo tot septet, zullen we muziek horen van Schuijer, Smit Sibinga, Kattenburg, Hermann, Weigl, Van Delden en Berg. Hoewel deze componisten allen van verschillende afkomst zijn, kreeg al hun muziek eind jaren dertig het stempel ‘Entartet’.
De machtsgreep van Hitler in 1933 maakte een einde aan het bloeiende, pluralistische culturele landschap van de Weimar Republiek. Ineens moest elke kunstvorm worden ontdaan - ent-artet - van alles wat niet binnen de ‘Germaanse’ geest paste. Modernistische muziek zoals dodecafonie, atonaliteit of jazz werd gezien als een uitwas van een minderwaardige cultuur en werd verboden. Oorspronkelijk werd dit begrip entartet gebruikt in de criminologie, maar vervolgens werd het door de nazi’s overgenomen om alle cultuuruitingen te brandmerken die volgens hen tekenen van nationale achteruitgang of decadentie vertoonden. Na de 'Entartete Kunst' tentoonstelling in München werd in Düsseldorf in 1938 een gelijksoortige expositie specifiek rond muziek opgezet. Gedoemde componisten emigreerden of tijdig naar het buitenland of ze werden gedeporteerd. De meesten van hen kwamen uiteindelijk om en raakten na de oorlog bijna allemaal in de vergetelheid.
Zeven musici zullen het levenswerk van de destijds als ‘entartet’ bestempelde componisten vieren en u kunt genieten van hun vernieuwende blik en hun vrije muzikale geesten.
Musici
Frank de Groot, Robin Veldkamp - viool
Lisa Eggen, Gabriel Torner - altviool
Wytske Holtrop, Emma Warmelink – cello
Simone Riksman - sopraan
Programma
Werken van Samuel Schuijer, Theo Smit Sibinga, Dick Kattenburg, Paul Hermann, Karl Weigl, Lex van Delden en Alban Berg